fbpx

Eğitim mi kaos mu?

Eğitim mi kaos mu?

Türkiye bu yıl yeni bir eğitim sitemine geçiyor. “4+4+4” şeklinde formüle edilen bu yeni sistemde eğitimin nasıl olacağı hâlâ netlik kazanmadı. Toplumun her kesiminden farklı tepkiler gelirken bizler de bu önemli konuya ışık tutabilmek için bir dosya hazırladık.

Okullar yakında açılıyor. Bu yıl uygulamaya geçecek olan 4+4+4 konusunda kafalar hâlâ karışık. 66 aylık çocukların yüzde 90’ının bu yıl okula kayıt yaptırmayacağı tahmin ediliyor. Okulların açılmasına kısa bir süre kalmasına rağmen bu yıl uygulamaya geçecek olan 4+4+4 sistemi için sınıflar ve binalar yenilenmeye çalışılıyor. Genel kanaate göre, 66 aylık çocukların büyük çoğunluğu bu yıl okula gitmeyecek. 66 aylık çocukların tümü okula giderse Samsun’da sınıf ortalamalarının yükselmesi bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı 66 aylık çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerin, bir yıl erteleme için gerekli olan raporun, kamu ve üniversiteye bağlı sağlık kurumlarında görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından alınacağını duyurdu. Ancak birçok veli, rapor konusunda endişeli. Bazı veliler, “Bu rapor ileride çocuğun karşısına çıkmaz mı?” diye sorarken, bazı veliler ise, “kim çocuğunu tıbbi rapor alarak ‘geri zekâlı’ dedirtmek ister” diye tepki gösteriyor.

DAVUT NUMANOĞLU: “DERSLİK İHTİYACIMIZ VAR”

İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu

İlkadım İlçe Milli Eğitim Müdürü Davut Numanoğlu, ağustos ayı içinde yaptığı bir açıklamada, derslik anlamında ihtiyaçları olduğunu, öncelikle Kazım Karabekir Mahallesi’nde okul ihtiyaçları olduğunu söylemişti. Bu konuda iyimser açıklamalar yapan Numanoğlu,  küçük onarımları eğitim ve öğretimin açılmasından önce bitirip, sorunsuz bir şekilde yeni eğitim yılına başlayacaklarını sözlerine ekledi.

SAMSUN’DA HER İLÇEYE BİR İMAM HATİP

En önemli açıklamalardan birisi de Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden geldi. Samsun’da Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı planlamalar doğrultusunda her ilçede 1 adet, merkezde bulunan İlkadım ilçesinde 2 adet olmak üzere toplam 18 imam hatip lisesi ve ortaokulu açılacak.

Yeni yapılanma ile birlikte harekete geçen Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü toplam 18 adet imam hatip ortaokulunu yeni dönemde hizmete sunacak. Yeni dönemde hizmet verecek okullar her ilçede 1 tane olarak planlanırken, Samsun’un merkezinde bulunan İlkadım ilçesinde ise 2 tane olacak. Açılacak 18 imam hatip lisesi ortaokulunda 180 derslik olacak.

“KAOTİK BİR ORTAM BİZLERİ BEKLEMEKTEDİR”

Samsun’da eğitimde gelinen noktayı eğitim sendikaları da değerlendirdi. Yeni düzenlemelere kuşkuyla yaklaşan sendikalar, kaotik bir ortamın bizleri beklediğini belirttiler. Türkiye’de 673, Samsun’da ise 18 tane ilköğretim okulu imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Kent merkezlerinde ve ilçelerde cami hutbelerinden, billboardlardan, belediye hoparlöründen duyurular yapılıyor. Vatandaşta oluşan kuşku ise, klasik ortaokullar da Arapça, Kuran-ı Kerim, Fıkıh seçmeli dersleriyle imam hatipleştirilmek istendiği.

Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Metin Erol, siyasal iktidarın kimseye danışmadan çıkardığı yeni eğitim yasası ile kaotik bir döneme girildiğini söylüyor. Bu konuda kendilerine şikayetlerin geldiğini, 4+4+4 yasası ile öğretmenden öğrenci ve veliye kadar ciddi sıkıntılar yaşandığını vurgulayarak, AK Parti iktidarının bu yasa ile iki temel hedefinin olduğunu bunların eğitimi dinselleştirmek ve ticarileştirmek olduğunu anlattı.

Eğitim Sen Samsun Şube Başkanı Metin Erol

Okula başlama yaşının 60-66 aya indirilmesinin pedagojik açıdan doğru olmadığını ifade eden Erol, daha önce denenmiş ve vazgeçilmiş olan bu düzenlemenin yeniden ısıtıldığını belirterek, “Öğrenci velileri yasal alt sınır olan 66 aylık çocuklarını ilkokula vermemek için rapor peşinde koşmaktadır. Rapor almanın çocuğu damgalamak anlamı taşıyacağı açıktır. Keza 60 aylık çocukların kaydı velinin isteğine bırakılmıştır, ancak kaç tane veli bu birikime sahip olarak tercih yapacaktır? Ayrıca 60-72 aylık çocukların aynı sınıfta okuması da ciddi sorunlar yaratacaktır. Okulların fiziki mekânlarının 60-66 aylık çocuklara göre düzenlenmiş olduğu gerçeği yansıtmamaktadır. Yeni kayıtlarla birlikte sınıf mevcutlarının artacağı da başka bir gerçekliktir. Bu durumun yansıması olarak okul öncesi eğitim zorunluluk kapsamından çıkarılmıştır” diyor.

BU YIL DENEME VE YANILMALARIN YAŞANDIĞI YIL OLMAYA ADAY

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara

Eğitim-İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara da, iktidar tarafından yeterli hiçbir araştırma ve uygulama yapılmadan, altyapısı hazırlanmadan, adeta tartışılmasından dahi rahatsız olunan 4+4+4 eğitim sistemi ile okulların başkalaştırıldığını savundu. Okullar, seçmeli dersler aracılığı ile bilimsel eğitimden uzaklaştırılarak, dini eğitim yapılan kurumlara dönüştürüldüğünü aktaran Kara, uygulamanın, çocuk işçiliğini, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve ayrımcılığı, sınıfsal ayrışmayı, köy-kent kutuplaşmasını teşvik edip, çocukların toplumsallaşarak gelişiminin önünü kapattığını söyledi.

Bir konunun önemle altının çizilmesinin gerektiğini vurgulayan Kara, son söz olarak şunları söylüyor:  “Eğitim sistemimizi alt üst edecek, ulusumuza ve ülkemize hiçbir katkı sağlamayacak olan bu eğitim modeli işsiz, mesleksiz üretimden uzaklaşmış, tüketim ve pazar ekonomisinin ihtiyacına uygun, ucuz insan gücünü oluşturacaktır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eğitim mi kaos mu?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Samsun haber - Son dakika Samsun haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin