Hani en sevdiğini kaybettiğinde
İçin yanar yanar yanar yanar ya
Ben de seni kaybettim, ağlarım şimdi
İçim yanar yanar yanar yanar yanar ah
…
Önceki gün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Samsun 8. Olağan Kongresi için Samsun’daydı.
Türk müziğinin usta sanatçılarından Ferdi Tayfur’un defnedildiği gün ile aynı güne denk gelen Samsun kongresine bu şarkı eşliğinde giriş yaptı Erdoğan.
Konuşmasına Tayfur’a övgüler düzerek başlayan Erdoğan’ın kongreye katılacağı iki hafta önce açıklanmıştı. Ve tek liste ile girileceği, genel merkezin adayının Mehmet Köse olduğu da.
Sonra kulislerde farklı isimlerin de aday olacağı söylentileri dolaştı. Bu isimlerden yalnızca biri ortaya çıktı: İrfan Şenocak. Kongreye üç gün kala sosyal medya hesabından aday olduğunu açıkladı Şenocak.
Kurumsal yapısı oturmuş herhangi bir partide, bir adaylığın sosyal medyada ilan edilmesinin ne kadar ciddiyetsiz olduğunu anlamak zor değil elbette. Hele ki iktidar partisinde. Amaç belliydi: Bir yerlere mesaj göndermek. “Kongre başlangıç ama sonrasında da tetikteyiz” diyordu birileri, birilerine.
Salon Dolu, Ama Ruhu Eksik
7.500 kişilik salon dolmuştu ama Erdoğan gelene kadar salonda ne coşku vardı ne heyecan. Öncesinde sahneye çıkan AK Parti eski İstanbul Milletvekili ve şarkıcı Uğur Işılak, partinin bilinen şarkılarını söyledi; fakat seyircilerden pek eşlik eden olmadı. Salon canlanmadı.
Yorgun ve bitkin bir sesle konuşan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, ardından Çiğdem Karaaslan ve Yusuf Ziya Yılmaz konuştu. Ancak sonuç yine değişmedi: Tepkisiz bir salon.
Çiğdem Karaaslan salonu hareketlendirmek için büyük çaba harcadı. Kadınlara, gençlere seslendi; ancak zoraki çıkan birkaç zayıf tezahürattan fazlasını elde edemedi. Bu esnada bol bol müzik bastılar salona, o da çok etkili olmadı.
Salondaki düzenleme de dikkat çekiciydi. Bir taraf kadın ağırlıklı, bir taraf erkek. Bir tarafa da gençleri Samsunspor atkıları ile toplamışlardı.
Basına da fotoğraf çekemeyecekleri kadar uzak bir yer tahsis edilmiş, girişte kalemleri bile toplanmıştı. ‘Gazeteciyim’ demek fayda etmedi. Kalem dönemi kapatılıyor, anlaşılan.
Erdoğan Geldi, Ama Nerede O Eski AK Parti?
Erdoğan salona geldiğinde ortamda bir hareketlilik, canlanma oldu. Ama ‘Nerede AK Parti’nin o eski günleri’ dedirtecek cinsten.
Yıllardır süregelen yıpranmışlık, teşkilatlar arasındaki iç çekişmeler, artık açıkça kendini gösteriyordu. Ekonomik ve psikolojik kriz zaten malum. Yine de bir gerçek var: AK Parti’de 23 yıl sonra da değişmeyen tek gerçek, milletin oyunu hâlâ Erdoğan’a vermesi.
Samsun ve Vekil Tartışması
Bu kongre, Samsun’un vekilleriyle ilgili önemli bir soruyu da tekrar gündeme getirdi aslında. Seçilenler gerçekten Samsun’un vekili mi? Şehrin kalkınması için ne yaptılar, hangi sözlerini tuttular? Uzun uzun sormak, sorgulamak lazım. Ancak bu sorular sadece iktidara değil, muhalefete de yöneltilmeli. Samsun’da gazeteciler yazmasa bir derdini dillendirdikleri yok neredeyse.
Erdoğan Samsun’a Chery’siz Geldi
Erdoğan, Samsun’da aylardır dillendirilen bir yatırım müjdesi beklentisiyle karşılandı. Çinli otomobil üreticisi Chery’nin Samsun’da fabrika kuracağı söylentisi uzunca bir süredir pazarlanıyor. Bir ara Chery dünya başkanının Samsun’a geldiği bile iddia edildi. Araya Baykar yatırımları da sıkıştırılmıştı hatta. Ancak Erdoğan’dan bu konularda hiçbir açıklama gelmedi. Oluşturulmaya çalışılan algının boş olduğu böylece anlaşılmış oldu.
Bu tür söylentilerle halkın gazını almak, Samsun’da AK Partililerin sıkça başvurduğu bir yöntem. “Yatırımcı kaçar” korkusuyla eleştirileri susturmak da aynı taktiğin bir parçası. Ancak bir yatırımcı, birkaç haberle veya eleştiriyle planlarından vazgeçmez tabii ki. Halkın aklıyla alay etmek, siyasetin en kolay ama en ucuz yöntemi olmaya devam ediyor Samsun’da. Yani bu konuda da değişen bir şey yok.
Muhalefet Olup Seçim Aldılar, Sonra O Oyları İktidara Sattılar
Muhalefette de değişen hiçbir şey yok. Kendi adaylarını çıkaramayan muhalefet, kazanmak için emanet aldığı adayları başkan yaptı. Ama o adaylar, daha bir yılını doldurmadan geldikleri, ait oldukları yere gitti. Seçmen mi? Seçmen de ‘AK Parti’ye oy vermedik’ avuntusuyla kaldı.
Anlayacağınız, Samsun’da ne iktidarda ne muhalefette değişen hiçbir şey yok. İktidar, “Samsun’a ne katarım”dan çok “Nasıl koltuğumu korurum” derdindeyken; muhalefet de kontrollü siyasetle varlığını muhafaza etmenin derdinde.
Samsun mu?
Samsun,
İşsiz,
Aşsız,
Emekli…
Samsun, değişime hazır, ama alan yok!
NOT: 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde muhalefet 17 ilçeden 5’ini kazanmıştı. Bugün itibariyle 2 ilçesi kaldı. (Atakum-CHP, Kavak-YRP, Çarşamba ise Bağımsız)