fbpx

Çarşamba Şeker Fabrikası Savunma Sanayine Devredildi!

Çarşamba Şeker Fabrikası Savunma Sanayine Devredildi

Her seçim döneminde “Açacağız, istihdam sağlayacağız” vaatlerinde bulunmalarına rağmen bir türlü açılmayan Çarşamba Şeker Fabrikası hakkında, Samsun Büyükşehir Belediye (SBB) Başkanı Halit Doğan’dan çarpıcı bir iddia geldi.

SBB Meclisi Şubat Ayı toplantısında konuşan Halit Doğan, fabrikanın Makine ve Kimya Endüstrisi’ne (MKE) devredildiğini açıklayarak, 14 yıldır seçim malzemesi yaptıkları fabrikanın, üreticilerin yeterince üretim yapmaması nedeniyle devredilmek zorunda kaldığını ileri sürdü.

Doğan, “Biz üretim olsun, çalışsın diye kapı kapı gezdik ama çiftçi üretmedi” diyerek, fabrikanın açılmamasının sorumluluğunu üreticilere yükledi.

Fabrika 14 Yıl Boyunca Seçim Malzemesi Yapıldı

14 yıldır atıl durumda bekletilen 780 dönümlük Çarşamba Şeker Fabrikası, seçim dönemlerinde defalarca açılacağı söylenmesine rağmen açılmadı.

2022 yılında “Amacımız, tüm çalışmamız ve hayalimiz Çarşamba Şeker Fabrikası’nın yeniden faaliyete geçmesidir” diyen Halit Doğan, şimdi ise fabrikanın çalıştırılamayacağını kabul ederek, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılamamasından çiftçiyi sorumlu tutup: “Üretemediler. Ne yapalım!” dedi.

“Üretemediler. Ne yapalım!”

Başkan Doğan, MKE’nin Çarşamba’daki arazide en az beş üretim tesisi kuracağını ve burada savunma sanayii için kritik bir ürün üretileceğini belirtti.

Doğan’a göre, MKE’nin bu yatırımı sayesinde Samsun, savunma sanayiinde önemli bir merkez haline gelecek ve diğer büyük ölçekli savunma sanayi firmaları da şehre yatırım yapabilecek.

Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Samsun’un medikal cerrahi ve savunma sanayii gibi beş farklı alanda özel teşvik kapsamına alınacağını söyleyen Doğan, bu yatırımların hız kazanacağını ifade etti.

“Üretim Olmadı, Bekletmek Mi Önemli Yoksa Yatırım mı?”

Başkan Doğan, Çarşamba’da yeterince şeker pancarı üretilmediğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Biz Çarşamba’da pancar üretimi için köy köy gezdik. Yaklaşık 30 gün boyunca Kavak’a, Bafra’ya, pancar ekimi yapılabilecek ilçelere gittik. Sivil toplum kuruluşlarını ve Panko Birliği yetkililerini defalarca toplantıya çağırdık. Fakat 100.000 ton hedeflenmesine rağmen sadece 50.000 ton üretim yapılabildi.

Fabrikanın revizyonu başladı ama pandemi süreci nedeniyle bakım çalışmaları durdu. Revizyon için gelen ustalar memleketlerine geri gönderildi ve süreç aksadı. Daha sonra üretim devam ettirilemedi.”

Üretimin yetersiz olduğunu vurgulayan Doğan, fabrikanın atıl kalmasının ülkeye bir katkısı olmadığını belirterek, “Türkiye için kritik bir savunma sanayi ürünü üretecek bir fabrikaya dönüşmesi daha önemli” dedi.

“Peki, MKE Burada Ne Üretecek?”

Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar
Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar

Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, fabrikanın MKE’ye devredilmesiyle ilgili detaylı bilgi isteyerek şu soruları yöneltti:

“Bu kurulacak tesis organize sanayi bölgesi ile entegre mi olacak? Yoksa MKE’ye özel, kapalı bir üretim alanı mı olacak? Burada ne üretilecek?

Çarşamba Ovası, Türkiye’nin en önemli tarım bölgelerinden biri. Yapılacak üretim, toprağa, suya ve havaya etkisi açısından nasıl değerlendirildi?”

“Cumhurbaşkanımızın İmzasından Çıkmış”

Dündar’ın sorularına net bir yanıt veremeyen Başkan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

“Nihayetinde burada kararı verilmiş, Cumhurbaşkanımızın imzasından çıkmış ve Türkiye’nin savunma sanayi firmalarından baş aktör niteliğindeki Makine Kimya Endüstrisi’ne artık tapusuyla her şeyiyle geçmiş bir alandan bahsediyoruz.

Alanın tamamı şimdi sarılacak, güvenlikli bir bölge haline getirilerek üretime başlanmış olacak.”

Keşke Ekiliyor Olsaydı…

Keşke Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Bafra, Samsun tüm ilçeleri ile beraber yıllık 300.000 ton pancarı halen ekliyor olsaydı.

Burası fındık ve kabağın hakim olduğu bir ovadan değil de sebzenin ve diğer tarım ürünlerinin üretiminin hakim olduğu bir ova olsaydı. Ama bugün, ya bir 14 yıl daha hep beraber ‘Çarşamba Şeker Fabrikası’ndan ne olur?’ diye önünden geçerken bakacağımız bir yer olurdu.”

“14 Yıldır Halk Kandırıldı, Tarım Politikanız Yok”

CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan
CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan

CHP Grup Başkan Vekili Atilla Tekcan, şeker fabrikasının yıllarca açılacağı söylenmesine rağmen, birdenbire savunma sanayine devredilmesini eleştirdi.

“Yatırıma karşı değiliz tabii ki. Yeter ki gelsin” diyen Tekcan, şöyle konuştu:

“Ancak 14 yıldır fabrikanın aktif hale gelmesi için mücadele ettik. Fabrikayı söküp taşımaya 150 milyon TL harcandı. Bugüne kadar 1 milyar 824 milyon TL yatırım yapılmış. Fındığın geleceği belirsizken, alternatif tarım politikaları üretilmesi gerekir. Ancak böyle bir politikanız yok. Tarım politikanız yok Sayın Başkan.”

14 Yıllık Oyalama Son Buldu, Fabrika Savunma Sanayine Devredildi

Halit Doğan, fabrikanın açılacağı yönündeki vaatlerin aksine, artık şeker fabrikasının bir tarım işletmesi olarak devam etmeyeceğini ve savunma sanayii fabrikasına dönüştürüleceğini net bir şekilde açıkladı.

Bu gelişmeyle birlikte, 14 yıl boyunca şeker fabrikası üzerinden yapılan seçim vaatleri son bulmuş oldu.

thumbnail
İlişkili Haber
Şeker Fabrikası için açıklamayı Halit Doğan yaptı
thumbnail
İlişkili Haber
Çarşamba Şeker Fabrikası’nda Tatsız Bilançosu
thumbnail
İlişkili Haber
Çarşamba Şeker Fabrikası yağmalanıyor
thumbnail
İlişkili Haber
Çarşamba Şeker Fabrikası’nın akıbeti ne olacak?
thumbnail
İlişkili Haber
Samsunlu Ak Parti’ye Niye Oy Versin?
thumbnail
İlişkili Haber
Ak Parti Samsun’da patlıyor…

Çarşamba Şeker Fabrikası Savunma Sanayine Devredildi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Samsun haber - Son dakika Samsun haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin