Bugün yarın açıldı-açılacak denilerek bekletilen Çarşamba Şeker Fabrikası‘nın akıbetindeki belirsizlik ve İktidar Vekillerindeki sessizlik, “2020’de Samsunlu hızlı trenine kavuşacak” sözlerini hatırlattı. 2020’de bitecek denilen tren projesi bir anda 2053 Vizyon projelerine kaydırılmıştı.
Yıllardan beri her ortam ve platformda 2020’de bitecek denilerek Samsunlunun önüne konan ‘Hızlı Tren Projesi’nin, bakanlığın açıkladığı 2053 Vizyon projeleri arasına alınması, “Merzifon- Samsun hattının 2026-2035 yıllarında hayata geçirileceği” bilgisinin geçilmesi, Samsunlulara şok yaşatmıştı.
“2020’DE BİTECEK” DEMİŞTİ

Yine o günlerde Ak Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, çıktığı bir canlı yayın programında “Hızlı trenin bir takvimi var. 2019-2020 yıllarında inşası bitmiş olacak” demiş; ancak gel gör ki proje bir anda 2053 programında kaydırıldı.
Şimdiye gelecek ve ‘Çarşamba Şeker Fabrikası’nın durumuna bakacak olursak Samsunlular bir şok daha yaşayacağa benziyor.
2019 yılında dönemin Genel Müdürü ve siyasilerinin çalışmaları ile açılacağı yönünde haberler servis edilmesine rağmen Çarşamba Şeker Fabrikası ile ilgili hiç bir gelişmenin kaydedilmemesi, üstüne bir de fındık deposu olarak kullanılması umutları iyice tükenme noktasına getirdi.
“KANDIRILDIK”
Her seçim hareketliliğinde ısıtılıp ısıtılıp Samsunlunun ve Çarşambalının önüne sunulan Çarşamba Şeker Fabrikası ile ilgili ne açıklama yapan ne bir siyasi var ne de bir bürokrat.
Halbuki ‘açacağız, istihdam sağlayacağız’ denilen dönemde çeşitli toplantılar yapılmış ve bu toplantılara dönemin Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Ziraat Odası Başkanları, Tarım İl Müdürlüğü Yetkilileri, fabrika yetkilileri ve çiftçiler katılmıştı. Şimdilerde ise kimseciklerde ses yok!
Şeker-İş Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, Çarşamba Şeker Fabrikası’nın açılacağına dair verilen sözlerin gerçekleşmediğini belirterek kandırıldıklarını söyledi.
“ÜRETİCİ, EKİMİ BIRAKTI”
“Fabrika açılacak umuduyla üretici tonlarca pancar ekti. Açılamayan fabrika yüzünden bu pancarlar Kastamonu’ya gönderildi. Taşınırken uğranılan zayiatta cabası” diyen Türe, “Doğal olarak üretim yüzde 80 oranında düştü. Açıldı açılacak diye umutla beklenen fabrikada ise şimdi fındık deposu olarak kullanılıyor. Üretici inanmıştı ama artık kandırıldığını düşünüyor. İstenilseydi fabrika şimdiye kadar çoktan hizmete girerdi” dedi.
“AHA YİNE SEÇİM GELİ”
Üreticiler: “Yazık değil mi bize? Çoluk çocuk işsiz, aşsız. Biz üretiyorduk en azından aç kalmıyorlardı. Şimdi ne ekebiliyoruz ne de çoluğa çocuğa iş bulabiliyoruz. Yıllardır bir umut bekliyoruz. Bir ara bazı çalışmalar yaptılar, sandık ki açılacak. Ektik biçtik. Taaa Kastamonu’ya yolladılar. İçi dışına gitti. Malımız zayi oldu. Çoluk çocuk işimiz olcak diye sevindi, sevinçleri kursaklarında kaldı. Olsun emme. Aha da yine seçim geli, ne yüzle gelcekle…”
