CHP Samsun Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Dr. Atila Tekcan, “Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın 2025-2029 Stratejik Planı gösteriyor ki seçimde verilen vaatlerin büyük bir kısmı yalanmış.” dedi.
CHP Samsun Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Dr. Atila Tekcan, 15 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirilen Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclis toplantısında, 2025-2029 Stratejik Raporu hakkında eleştirilerini basınla paylaştı.
Tekcan, basına yolladığı yazılı açıklamada Samsun Büyükşehir Belediyesi 2025-2029 Stratejik Raporu’nun teknik olarak resmi mevzuata uygun hazırlandığını kabul etmekle birlikte, stratejik planın ‘heyecanının ve ruhunun’ olmadığını kaydetti.
CHP’li Tekcan, eleştirilerinin planda yer alan maddelerden ziyade, yer almayan unsurlar üzerine olduğunu vurguladı.
Önceki stratejik planların gerçekleşme oranlarına değinen Tekcan, 2020 ve 2024 yıllarındaki düşük performansın, belediye kaynaklarının popülist seçim harcamalarına yönlendirildiğini ifade etti.
PLANDA KADIN VE ÇOCUKLAR NEDEN YOK?
Özellikle kadın ve çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi gibi toplumsal konuların planda yer almamasını eleştiren Tekcan, bu önemli başlıkların ihmal edildiğini söyleyerek 2025-2029 Stratejik Planı’na dair sorularını ve eleştirilerini şöyle sıraladı:
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ile beraber iş başına gelen, görev yüklenen meclis üyeleri, parti örgütü taahhütlerini Strateji Planı’nda görebildiler mi?
Plan hazırlanırken STK’lardan, meslek odalarından görüşler alındı mı?
YIKIM KARARI ALINAN BİNALAR NE OLDU?
Planda hedef olarak yıkım kararı alınan binaların yıkımını gerçekleştirmek yazılmıştır, şimdiye kadar kaç adet kaçak bina yıkılmıştır? Kaç adet yıkım bekleyen bina vardır?
Planda kadın ve çocuklara şiddetin önlenmesiyle ilgili başlık yok, bu konu neden işlenmemiştir, sizin için anlam ifade etmiyor mu?
Turizmi ön plana çıkarıcı tesis çalışmalarının neden alt başlıkları yok?
KATI ATIK PLANDA NEDEN YOK?
Katı atık yönetimiyle ilgili yeni alan çalışması planda neden yok? Yapılması planlanmıyor mu?
ALDIĞINIZ DANIŞMANLIK BU MU?
Planda mali hizmetler yönetimi, “Piyasanın takip edilerek kurumun mali politikalarına danışmanlık verilmesi” yazılmış. Mali Hizmet, yüksek faiz oranı ihtiva eden değişken faiz oranı ile kredi bulmuş ve kullanmış olup şu anda Samsun Büyükşehir Belediyesini 12 milyarı geçen borç altına sokmuş, aylık 300 milyon faiz ödemeye mahkum etmiştir. Bu mudur danışmanlık yapmak? Bunu gözden geçirin.
SAMSUN’UN DAHA TEMEL SORUNLARINA EL ATAMAMIŞSINIZ
Planda çeşitli anket çalışmalarına yer verilmiştir. 4020 kişi ile anket yapılmıştır. Anketlerde hala genel talepler ve sorunlar yol, kaldırım, altyapı, trafik, işsizlik, su, kentsel dönüşüm, çöp, temizlik, pahalılık sıralanıyor. Temel sorunlar hala çözülmüş değil.
SBB’YE BÜYÜK ORANDA GÜVEN KALMAMIŞ
Vatandaşlarımızın %17’si belediyeden ümidini kesmiş, beklentisi yok, büyük bir oranın SBB’ye güveni yok, güven erozyona uğramış. %8,7’si daha iyi çalışsınlar diyor. Memnunum diyenlerin sayısı %1,7; bu durum çok vahim.
Ankette başarılı hizmet sorulmuş, halkımızın %24,5’i başarılı hizmet yok diyor, %12,8’i ise yol ve kaldırım çalışmalarında başarı görüyor. Memnun olanların oranı %11,9.
Kadın ve çocuklara yönelik hizmetler %67 oranında yetersiz bulunmuş.
Samsun’un gelecek 5 yıllık planında halkımızın %19,50’si daha iyi yönetilsin, %7,10’u adaletli yönetilsin diyor. Bu cevapların aslında hiç çıkmaması lazımdı. Hizmetlerin önceliği hususunu konuşmamız gerekirken temel ilkelerin bertaraf edildiğini görüyoruz.
ÇALIŞANLARIN AİDİYET DUYGUSU NEDEN AZALIYOR?
Ankette en vahim durum, çalışanlar arasında yapılan ankette karşımıza çıkıyor. Ankette çalışanların kuruma karşı aidiyet duyguları sorulmuş. Kısmi aidiyet var diyenlerin oranı %40, aidiyet duygusu yok diyenler %15, kesinlikle yok diyenler %16 oranı ile anlaşılan şudur ki kurumun yarısı aidiyet duygusundan oldukça uzaklaşmıştır. Bu çok büyük bir tehlike. Kuruma duyulan güven açısından da bu böyle. Bir an önce önlem alınması gerekir.
SEÇİM DÖNEMİNDE VAAT EDİLENLER STRATEJİK PLANDA NEDEN YOK?
1-Batı ve Doğu Çevre Yolu
2-Atatürk Bulvarı yan yol düzenlemesi
3-Otopark, köprü, terminal binası, kütüphane, eğitim, spor, pazar alanları, sanayi sitesi vb. yatırımlar (Bunlara 5 yıllık ayrılan bütçe toplamda 219 milyon lira. Bu parayla bir bina bile dikilmez)
4-Engelsiz Samsun Projesi için vaat edilen özel dizayn edilmiş otobüs planlarda yok.
5-Seçim kitapçığında turizm konusunda 17 ilçede turizm merkezinden bahsedilirken stratejik planda yalnızca Kızılırmak Deltası işlenmiştir. Milli Mücadele misyonu, “Kurtaran şehir Samsun” olgusu odak noktası olarak alınmamıştır.
6-Gene Atakum Sahili, Costal, Kocadağ, Sarıgazel vb. projeler planda yok. Bu vaatleriniz neden planlarda yok, bütçeniz mi yetmedi?
7-Uluslararası etkinlikler nerede, vaatlerinizde var, planlarda yok.
8-Samsunspor’un kuruluş tarihi olan 30 Haziran 1965’i esas alan kutlamaların geleneksel hale gelmesi vaadi var, planlarda yok.
9-Sağlık turizmi nerede?
10-Kültür, kültür merkezlerine ne oldu? Niçin vaat ettiniz, neden plana almadınız?
11-Samsun Kurtuluş Yolu ne oldu, neden planda yok?
12-Tünel Akvaryum Projeniz neden planlarda yok? “Projelerde mali kaynak yetersizliği” ibaresi işlenmiş, seçim vaatlerinde bulunurken belediyenin durumunu bilmiyor muydunuz?
13-Seçim projelerinde işlediğiniz Tarımsal Eğitim Merkezi (SATEM) nerede?
14-Kamu kampüsü, mezbahane, soğuk hava depolarını vaat ettiniz, neden stratejik planda yok?
Sonuç olarak, seçim dönemi vaat edilen projelerin büyük kısmı planlara alınmayarak sözler tutulmamış oldu.
“MALİ KAYNAK YOK”, “BÜYÜK RİSK VAR”
Stratejik planlara alınan projelerde de büyük sıkıntı var. Bu projelerin kenar notlarına “Mali Kaynak Yok”, “Büyük Risk Var” diye ibareler eklenmiş.
Samsun Büyükşehir Belediyesinin geçen dönemde nasıl bir tahribata uğradığı resmen ilan edilmiştir. Temel görevlerini bile mali kaynak yoksunluğundan yapamaz hale gelmiştir. Ayda 300 milyon lira faiz yükü ile karşı karşıya olan belediye artık tıkanmış, her meclis toplantısında ya yüksek miktarda borçlanma talep etmekte ya da en kıymetli arsalarımızın satışını gündeme getirmektedir. Allah yardımcımız olsun. Stratejik plan, misyon ve vizyon konusunda gerçek durumu yansıtmamaktadır.”