Kendi bünyesindeki gübre atığı depolama alanı dolan Eti Bakır Şirketi, bundan sonra gübre atıklarını (fosfocips) Tekkeköy’ün Çırakman Mahallesi’ndeki Antyeri bölgesine mi depolayacak?
CHP Grup Başkan Vekili Atila Tekcan, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı toplantısında, Eti Bakır Şirketi’nin Tekkeköy’de kurduğu sülfürik asit tesisi ve atık depolarına ilişkin merak edilenleri sordu.
Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding’in sahibi olduğu Eti Bakır Anonim Şirketi’nin, Tekkeköy’de 241,2 hektarlık alanı 49 yıllığına kiralayarak özel endüstri bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Tekcan, aynı zamanda burada Türkiye’nin en büyük sülfürik asit üretiminin gerçekleştirileceğini belirtti.
Tekcan, mecliste yaptığı gündem dışı konuşmada, 180 bin metrekarelik deniz alanının doldurulacağını ve üretimden çıkan fosfocips atıklarının Çarşamba Ovası’na yakın bir bölgede depolanmak istendiğini söyledi.
Tüm bu sürecin çevresel risklerine dikkat çeken Tekcan, özellikle asit içeren atıkların yağmur ve hava yoluyla çevreye yayılma tehlikesine işaret etti.
Koruma altındaki Çarşamba Ovası’nda böylesine tehlikeli bir atık depolama örneğinin dünyada bulunmadığını belirten Tekcan, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne şu soruları yöneltti:
- Eti Bakır Şirketi’nin Tekkeköy Çırakman Antyeri’ne taşınacağı ve atıklarını buraya dökeceği konusunda belediyenin bilgisi var mı?
- Çarşamba Ovası gibi bir tarım bölgesinde bu tür atıkların depolanmasına dair dünyada bir örnek var mı?
- Büyükşehir Belediyesi bu konuda nasıl bir tavır alacak?
- Konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılacak mı?
Tekcan, fosfocips atıklarının 35 metre yüksekliğinde yığınlar halinde depolandığını ve asit içeriğinin ancak yıllar içinde kaybolduğunu belirterek, bölgedeki canlı yaşamının ve tarım alanlarının büyük risk altında olduğunun altını çizdi.
Şimdi gözler, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bu kritik sorulara nasıl yanıt vereceğinde.