Meral Akşener ile yol alan ve Samsun’da olduğu gibi ülke genelinde de büyük bir ivme yakalayan, umut olan İYİ Parti’nin Akşener sonrası dönemiyle iki farklı süreci var.
Akşener döneminde neler olduğunu, bu durumun neden ve nasıl geliştiğini zaman daha net anlatacaktır. Bazı konuları anlamak ve anlamlandırmak zaman alır bazen. Benim bugün yazacaklarım başka…
Yüzde 20’lere yükseldiği söylenen ve hissedilen İYİ Parti, yeni dönemde, yeni Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile tekrar canlanacak mı? Ölü toprağını üzerinden atabilecek mi?
Dün, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, yeni üye katılımının da yapılacağı, il teşkilatı tarafından düzenlenen bir toplantı için Samsun’a geldi ve partilileriyle buluştu.
Atakum Sanat Merkezi’nin 550 kişi kapasiteli salonu doluydu. Ayakta ve salon dışında da insanlar vardı.
İlk dikkatimi çeken, İYİ Parti’nin o zorlu günlerinde, varoluş mücadelesinde yükü sırtlayan, sokak sokak, kapı kapı dolaşan yüzlerin yokluğuydu. Kurucu İl Başkanı Ömer Süslü oradaydı. Süslü, Dervişoğlu’nun da gönlünde hep yer etmiş bir isim. Ancak gelenlerin büyük kısmı yeni yüzlerden oluşuyordu. Gençler azınlıkta, kadınlar iyi oranda vardı; ancak katılımcıların çoğunluğu orta ve ileri yaşta erkeklerden oluşuyordu.
3-4 tur attım alanda. Kuruluşundan itibaren İYİ Parti’yi yakından takip ettiğim için yüzleri iyi bilirim. Yüzler yeniydi. “Neden?” diye sordum.
“Öyle oldu biraz” diyen de vardı, “Ölü toprağını üzerimizden atıyoruz inşallah” deyip geçiştiren de…
“Ölü toprağını nasıl atacaksınız?” diye sordum.
“Nasıl olması lazım?” diye soru ile cevap verdi bir partili.
“Muhalefet yapabilirsiniz mesela” dedim.
“Ne yapmamız lazım?” dedi tekrar.
“Samsun’un sorunlarını takip edip, konuşsanız yeter” dedim. (Güldü.)
Katılımcılarda bir heyecan, coşku pek hissedemedim ama salonu doldurmayı başarmışlardı.
Program, Dervişoğlu’nun salona girişiyle başladı.
Dervişoğlu, programının yoğunluğundan yorgundu ama heyecanlı ve oldukça duygusaldı. “Acı tatlı anılarımın şehri” diye tanımladığı Samsun ile ilgili konuşmasına, 2018’de aday tanıtım toplantısına giderken Kırıkkale’de geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybeden Samsun Milletvekili Adayı İbrahim Özyer’i anarak ve o kazada büyük yara alan Ömer Süslü’ye ahde vefasını sunarak başladı. Gözleri doldu, boğazı düğüm düğüm oldu.
Teşkilatçılığı çok iyi bilen Dervişoğlu, konuşmasının bir bölümünde İYİ Parti’den ayrılanlara değindi:
“Biz kimsenin arkasından konuşmadık, konuşmuyoruz. Ancak kimsenin de uyduruk bahanelerle, ikbal peşinde koşarken bu kutlu mücadeleyi karalamasına göz yummayız” dedi.
Kırılan, partiden kopan küskünlere ise şöyle seslendi:
“Biz büyük bir aileyiz. Samsun’un iradesine Türkiye’nin ihtiyacı var. Küskünlükleri bir kenara bırakalım, kucaklaşalım.”
PARTİDEN KOPANLAR GERİ GELİR Mİ?
Peki, İYİ Parti’nin kırılıp dökülenleri geri gelir mi?
Samsun’da da böyle bir gayret yok zaten.
Daha önce İYİ Parti ile ilgili yazılarımda da belirtmiştim. Samsun’da yürünen o zorlu, uzun ve sıkıntılı yollarda var olmayanların partide en yetkili yapıldığı gün; kendi emekçisi varken, AK Parti’de yer bulamayanların aday yapıldığı gün, o yiğitler atlarına binip gittiler. Geriye para, hırs ve ikbal kaldı.
Bu ülkeye de Samsun’a da muhalefet lazım!
Yok olan umutları, zayi edilen emekleri telafi edebilir misiniz bilmem, ama işe ikbal için değil Samsun için çalışacak bir ekip oluşturarak başlanması doğru bir hamle olacaktır.
AYDOĞDU BAĞIMSIZ KALABİLECEK MI?
Partililere, İYİ Parti’nin kazandığı tek ilçe olan Yakakent’in Belediye Başkanı Şerafettin Aydoğdu’nun neden istifa ettiğini sordum.
Cevap, şaşırtıcı değildi:
“AK Parti, başkana belediyenin tüm borçlarını kapatma sözü verip teklif götürmüş. Yakında AK Parti’ye geçer” dediler.
Bekleyip göreceğiz.