Samsun Gülsan ve Eski Sanayi Siteleri’nin “kentsel dönüşüm ve gelişim alanı” olarak belirlenmesi teklifi, yoğun tartışmaların ardından oy çokluğuyla kabul edildi.
Bu kararla birlikte toplam 27 hektarlık alan, dönüşüm planlarının bir parçası haline getirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi (SBB) Meclisi, Kasım Ayı Meclis Toplantısı’nın 3. birleşiminde önemli bir karara imza attı.
Her ne kadar Gülsan ve Eski Sanayi Siteleri’nin “kentsel dönüşüm ve gelişim alanı” olarak ayrı ayrı belirlenmesi teklifi oy çokluğuyla kabul edilse de teklifin belirsizliğine, şeffaf olmamasına CHP Grubu gibi AK Parti’den de tepki geldi.
Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak belirlenen Gülsan ve Eski Sanayi Siteleri’nin bulunduğu alana ne yapılmak istendiğine yönelik meclise somut bir proje sunulmazken, konuya ilişkin herhangi bir bilgilendirme yapılmaması meclis iradesinin yok sayılması olarak değerlendirildi.
Bu ve benzeri birçok projenin daha önce de yapıldığı ancak somut çalışmaların meclise sunulduğu hatırlatılarak, bu teklifin neden içinin boş olduğu, ne yapılmasının planlandığı hususunda neden bilgi verilmediği, bu şekilde yapılan planlamanın sonradan ortaya çıkacak sorunlar sebebiyle zaman kaybettireceği ifade edildi.
AK Partili Çift: “Şehre Nefes Aldıracak Alanlar Lazım”

Projenin belirsizliğine AK Partili Meclis Üyesi Aydın Çift de; “Şehir planlamasının kâğıt üzerinde değil, uzun vadeli projelerle yapılması gerekir. Şehirlerde inanılmaz bir yoğunluk var. Yeşil alan, nefes alacak alan sıkıntısı var. Aslında bizim bu gibi durumları fırsata çevirip şehrimizi rahatlatmamız lazım.” şeklinde konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Kertel ise, Çift’e cevaben alınan kararın yalnızca dönüşüm sürecinin ilk adımı olduğunu, planlama, proje ve uygulama adımlarının ilerleyen süreçte detaylandırılacağını söyledi.
CHP: “İlkesel Olarak Uygun Ama Yöntem Sorunlu”
NE YAPILACAK?

Teklifi desteklediklerini ancak belirsizliklerin süreci tıkayabileceğini belirten CHP Samsun Büyükşehir Grup Başkan Vekili Atila Tekcan, özellikle projenin içeriğine ilişkin somut detayların eksikliğine dikkat çekti.
“Bu alanlarda AVM mi yapılacak, kamu kampüsü mü kurulacak? Parklar ve sosyal alanlar mı olacak?” diye soran Tekcan, şu uyarıyı yaptı:
“Mevcut süreçte Cumhuriyet Meydanı kentsel dönüşüm projesinin iptal edilmesine neden olan sorunlar tekrar yaşanabilir!”
PROJE NEREDE?
Eski Sanayi Sitesi’nin tek tip imar hakkı var, Gülsan Sanayi Sitesi’nin ise üç farklı durumu:
Kamulaştırılıp Büyükşehir Belediyesi’nin parasını ödediği iş yerleri, dava süreci devam eden iş yerleri, hiç dava edilmemiş iş yerleri. Bunlar ne olacak, nasıl olacak?” diyen Tekcan şöyle konuştu:
“Planlama aşamasında yapılması gereken detaylı çalışmalar henüz tamamlanmamış. Ne ayrıntı var ne de belirginlik. Kafamızda şüphe uyandıran bir durum.
Bir proje konuldu önümüze ancak ne yapılacağına dair ne bir bilgi var ne de bir avam projesi. Bu projeyi onaylıyorsunuz da buraya AVM mi yapılacak, ticaret merkezi mi olacak, iş merkezi mi otel mi? Ne yapılacak? Bunu son dakika söyleseniz ve oy çokluğuyla geçirdiniz diyelim, sonra ne olacak? Gerekçesi tam olarak ortaya konulamayan Cumhuriyet Meydanı kentsel dönüşüm ve gelişim kararı Danıştay tarafından iptal oldu. Bu projeniz de öyle olur ve kaybettiğimiz zaman Samsunlunun zararına olur. Zararı Samsunlu çeker”
DAHA SÖZ VERDİKLERİNİZİ YAPMADINIZ, YENİ CEPHELER AÇMAYA GEREK YOK!

CHP İlkadım Meclis Üyesi Harita Mühendisi Fikret Pekal ise “Kentsel dönüşüm konusunda elimizde öncelikli olan onca proje varken yenilerini eklemek ne kadar fayda sağlar?” diyerek AK Parti İktidarının 3 dönemdir İlkadım’da taahhüt edip yapmadığı İlkadım Kentsel Dönüşüm Projelerini ve önemini hatırlattı.
“İlkadım bölgesindeki kentsel dönüşüm alanı tarih 2010, Canik’te Soğuksu ve Gaziosmanpaşa Mahallelerindeki kentsel dönüşüm alanları sene 2013. Bunlardan sadece Soğuksu Mahallesi Başkan İbrahim Sandıkçı’nın gayretleriyle geç de olsa kavuşulabildi. Diğerleri nerede?” diyen Pekal, “Özellikle İlkadım’da ihtiyacın yüksek, vatandaş mağduriyetinin yoğun olduğu yerlerde kentsel dönüşüm ile ilgili sıkıntılar devam ediyor, bir çözüm bulunabilmiş değil. Kendimize bu alanda yeni cepheler açacağımıza özellikle İlkadım’da yapılacak kentsel dönüşümle ilgili sorunları çözün. Mevcut başkanların ‘bu dönem çözeceğiz’ şeklindeki açıklamaları var. Ancak bu konuda şu ana kadar bir arpa yol aldığı söylenemez. Yol alınabileceğini de sanmıyorum bir Harita Mühendisi olarak.” dedi.
Oy Çokluğuyla Kabul Edildi
Tüm bu tartışmalara rağmen, teklif oy çokluğuyla kabul edildi. Bu kararın ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi, proje planlama sürecine hız verecek. Ancak sürecin nasıl şekilleneceği ve mevcut sorunların nasıl çözüleceği, kamuoyu ve meclisle paylaşılmadı.