Osmanlı döneminden bu yana tütünüyle anılan Samsun’da, AK Parti’nin iktidarı boyunca yürüttüğü yanlış tarım politikaları yüzünde tütün üretimi bitme noktasına geldi.
Samsun’daki tütün tarlalarının bulunduğu yerlere toplu konutlar, sigara fabrikalarının yerine de alışveriş merkezi ve adliyeler yapıldı.
Yanlış tarım politikaları, yetersiz çiftçi desteği gibi birçok sebebin ardından tütün eken ve üreten çiftçi hızla azaldığı için tütün pazarı da başka illere kayıyor ve üretici her geçen gün daha da mağdur oluyor.
Tüm bu sebeplerden dolayı Bafra ve Alaçamlı tütün ekicileri daha fazla sessiz kalamayarak Bafra Ziraat Odası’nda bir araya geldi ve seslerini duyurmaya çalıştı.
2008 yılına kadar 30 bin ton tütün üretilirken, tütünün özelleştirilmesiyle beraber 2 bin 500 tona düştüğü bilgisini vererek yetkililere seslenen Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, diğer tarım ürünlerine verilen desteğin tütüne de verilmesini istediklerini söyledi.
Bafra kırsalında tütünle uğraşan 25 mahalleleri olduğunu belirten Tosuner, tütün üretiminin her geçen yıl daha da azaldığını kaydederek şöyle konuştu:

“2008 yılına kadar 30 bin ton tütün üretilirken, tütünün özelleştirilmesiyle beraber 2 bin 500 tona düştü. Maalesef firmalar düşük fiyatla alım yaptı. Bunun sebeplerinden birisi tütünün tarım ürünü sayılmaması ve destek olmaması. Üreticiler mağdur olduğundan tütün ekiminden vazgeçiyor.
ÇALIŞTAY YAPTIK
Biz gecen sene Türkiye genelini kapsayan tütün çalıştayı yaptık. Yaklaşık 26 ülkeden yabancıları buraya getirdik. Bu çalıştay meyvelerini vermeye başladı. Kırsaldaki üreticilerin yok olmaması için ve Türk tütününün harmanlara daha fazla işleme girmesi için yaptığımız görüşmeler sonucunda gecen sene meclisten çıkan yasa ile Türk tütününün yüzde 9 olan harmanlamanın yüzde 30’lara kadar çıktı. Diğer tarım ürünlerine verilen desteğin tütüne de verilmesini istiyoruz.”
CUMHURBAŞKANIMIZDAN İSTİRHAMIMIZ VAR
Alaçam Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Bedir ise “Tütün üreticilerinin sorunları giderek artıyor. Cumhurbaşkanımızdan bir istirhamımız var. Cumhurbaşkanımız işçinin, emekçinin, çiftçinin hep yanında olmuştur. Tarım ürünlerine hep destek verirken tütün üreticisini yetim bırakmıştır. Cumhurbaşkanımızdan talebiniz tütüne de kilo bazlı destek verilmesini istiyoruz” dedi.

MÜZESİ KURULDU
Bu arada yok olmayla karşı karşıya bırakılan tütünün 2016 yılında Bafra’da müzesi kuruldu. Samsun’un en önemli tarım ürünü olan ‘tütün’ ile ilgili merakınız varsa burayı ziyaret edebilirsiniz. Keza Samsun’da yok olmaya terk edilmiş tarım ürünlerinden biri olan tütünün nasıl yok edildiğini öğrenmenize katkı sağlayacaktır. Müzemiz 7 gün boyunca hizmet vermekte olup 08.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.